Kore kültürü etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
Kore kültürü etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

11 Aralık 2013 Çarşamba

Gimjang (Kimçi yapımı)

서로 다름을 인정 하면
다툼은 사라진다 .
Farklı olduğumuzu kabul edebilsek 
Çatışmalarda ortadan kalkardı .

Bir şey çıkıp beni yazmaktan alı koymadan hemen güncelleyeyim dedim . Aslında blog yazmak %80 motive işi. Motivasyon azalınca yazacak milyon tane konu, yüklenecek milyar tane resminde olsa üşeniyorsun :(

ama endişelenmeyin bloğumu tamamen bırakmayacağım . Bloğum sayesinde çok güzel arkadaşlıklar edindim :) 


Geçen gün Kayınvalidemlere kimchi yapımına yardım etmeye gittik. Aslında bu günü dört gözle bekliyordum çünkü ciddi ciddi oturup kimchi yapmayı denememiştim hiç. Bir kaç defa kendi başıma ufaktan kalkıştım ama sonuç tamamen büyük bir enkaz olduğu için cesaret edemedim bir daha .... 


Sabah 7'de Doriyi de alıp gitmiştik. Akşama kadar kalacağımız için Doriyi evde yalnız bırakmak istemedim . Sıkıntıdan bunalıp karakteri değişiyor köpeğin sonra .. kkkkk .. 

Yalnız kahvaltıda yemek yiyeceğimizi bildiğim için çıkmadan bir kase yoğurt ve Nur'cuğumun getirdiği çavdar ekmeğinden yedim. Sabah sabah boş mideye acılı kore çorbası ve mezesi yiyemiyorum her ne kadar kore yemeklerine bayılsam bile. Sofrada gördüğünüz tencerede ki balık çorbası . Koreli kadınlardan da yemek yapmayı doğru dürüst bilmeyen çok var , kayınvalidem mükemmel lezzetli yapıyor ,yerken içine düşebiliyorum . Bu da politika yapmamı gerektirmiyor . Çünkü kayınvalidenizin yaptığı yemeği ,kurduğu sofrayı afiyetle yemeniz onların hoşuna gidiyor . 


Her kış başlangıcında Koreliler ''gimjang'' yaparlar .... Gimjang kore turşusu  yapımının adı . Bu mevsimde yapılmasının nedeni lahanalrın en çok bu zamanda çıkmasıymış.  Kasa kasa lahana, turp, soğan, midye, sarımsak, zencefil, kırmızı biber alıyorlar ... Bir senelik yapılıyor . Özel kimchi buzdolaplarında bozulmayacak şekilde depo ediliyor ..   Genelde tek bir ev yapmıyor , bir kaç ev toplanıp beraber yapılıyor . 


Bu arada Gimjang yapımı Unesco Kültür Mirası listesine girdi.  Ama hemen Kore'yi bir kat daha gözünüzde büyütüp ,bak işte Kore kültürü , ben boşuna hayran olmuyorum ,unescolar tarafından dahi onaylanırmış dedirtmesin çünkü listede Türkiye'de var ! 



Görümcem soğan doğradı , ben sarımsak soyup mikserde parçaladım . Kayınvalidem sosunu yaptı . Babanne ise getir götür işlerine baktı . 


O kadar çok sarımsak soyup mikserde parçaladım ki ellerim sanki japonla yapıştırılmış gibi yapış yapış kaldı . 10dk bir gidip yıkayıp geldim . 

Turp , yeşil soğan, kereviz sapı, kara lahanaya benzer bir bitki koydular sosuna . Çiğ midye de koyacaklardı ama sonradan vazgeçtiler çünkü çiğ midye koyunca fazla dayanmıyormuş , kısa sürede yemezsen bozuluyormuş. 


Soğanları doğrama şekli. halka halka değilde uzunlamasına kesti. 


Bu da benim sanat eserim .... 








Sos yapımı bittikten sonra artık kimçileri yapmaya başladık . En öndeki benim tepsimdi , resim çekmek için kalktım. Bu alttaki de benim yaptığım kimçi kutusu :=)  Ölsem de gam yemem artık .




Biten turşu kutuları .... 

Sos kaldı , kalan sosla soğan ve yeşilliklerle başka bir kimçi yaptık.



Kimçi buzdolabı. Bakmayın ufak gözüktüğüne tepeden çektiğim için böyle ufak gözüktü. Geniş ve derin aslında . Yanında 2 tane daha var kimçi buzdolabı.  Bizim evde yok. Hem yer yok diye , hem de kalabalık aile olmadığımız için çok fazla kimçi tüketilmiyor . Getirdiğimiz o bir kutu bile 7-8 ay yeter bize...


Bak işin bu kısmını çok sevdim işte .. kkkkkk
Kayınvalidem bütün kapları eşime yıkattı. Babanne ile ufak bir laf atışına girdiyseler de  ..
Babanne eski korelilerden olduğu için erkeklerin mutfağa girmesi, elini ev işine sürmesine çok karşı . Erkeğe bulaşık mı yıkatıyorsunuz, hiç erkek elini ev işine sürer mi bırak biz yapalım diye söylendi bitene kadar :D 

Koreli kadınlar kimçi yapımı olsun, bayram da yemek yapımı hizmet etme olsun sevmiyorlar ... Zahmetli diye , yoruluyorlar diye . Elbette haklılar ama sene de bir defa yapılan bir işten de neden bu kadar gocunduklarını anlamıyorum. Bana bile doğru düzgün yardım etmediğim halde (resim çekeceğim diye) sürekli ''zor di mi, çok zahmetli, çok yoruldun di mi '' diye sorup durdular ... Bizim gibi baklavalar, mantılar açan bir millete böyle şeyler zor değil rahat olun siz dedim . Bence çok eğlenceli ,hem beraber bir şeyler yapabilmek, hem de öğrenmek ..


Bu arada kimçi yapımı bittikten sonra mutlaka 보쌈 bossam dedikleri domuz etini haşlayıp taze yapılmış kimçi ile beraber tüketilen bir yemek yiyorlar .


Bu üstteki.... [ Resim bana ait değil. internetten çaldım :=) }

Biz babannenin doğum günü için başka resttorantta rezarvasyon yaptırmıştık , o yüzden bossam yapmadılar .

17 Kasım 2013 Pazar

Hav Hav

Selam , iyi hafta sonları hepinize .

Çok sık , tekrar tekrar gelen bazı sorular var ..
Hem bilmeyenler öğrensin, hem de elimde gösterebileceğim bir yazı dökümanım olsun diye populer soruları , meraktan çatlatan soruları tek tek (ayrı konularla) cevaplayacağım .... Böylece bence aynı sorular tekrar tekrar gelince sinirden hoplamam ,link veririm okusunlar .

S: Koreliler Köpek Eti Yiyorlar Mı  ?
C: Elbette! yiyorlar , yasaklandı, artık yemiyorlar diyen bazı Kore görmüş Kore hayranlarının hayranlığından dolayı temize çıkartma/yanlış yönlendirmesine inanmayın .


( bu resim bir şaka . böyle yeniyor değil elbette )

Neden Koreliler köpek eti yiyorlar ?

Kore'de yazın en sıcak günlerine 복날 (bok-nal) diyorlar. Ve bu sıcaklığın en yüksek olduğu dönemde sıcaklığı yenmek ve vucutlarini korumak adına belli bazı yemekler yiyorlar 

 Bunlar :

1) Samgyetang 


Tavuğun içi pirinç, kestane ile doldurulan ,suyuna çeşitli ağaç kabuklarının atılarak yapıldığı bir yemek . İçine her hangi bir haram ürün girmediği için müslüman olup domuz konusunda titiz olanlarda yiyebilir rahatlıkla...

2) Chanho Gui 


Yılan balığının soslanarak ızgarada kızartılmışı ... Çok yağlı olduğu için ben sevmiyorum 

3) Gamja Tang


patates ve domuz etinden yapılan bir yemek .

4) BoşinTang 



Köpek eti ile yapılan yemek ...

Eskilerden, Kore'nin çok fakir olduğu dönemlerde büyük baş hayvan eti yemenin neredeyse imkansız olduğunu, sığırın ,ineğin kuyrunun tüyünü bile bulurlarsa kendilerini şanslı saydıklarını söylememe gerek yok sanırsam .. Dolayısıyla büyük baş hayvan etinden alınabilecek proteini de alamıyorlardı . Bu münasebetle köpek eti yenmeye başlandı . 

Köpek eti yemek ne kadar yaygın ?
Elbette hergün , her evde yenilen bir et/yemek değil artık . Ve pahalı . Seul ve civarında yaklaşık 550 adet köpek eti/yemeği satan-yapan restorant bulunuyormuş biraz araştırmalarıma göre.  Ancak gençlerden çok yaşlıların tercih ettiğini ,sebebi ise sağlık ve cinsel güç açısından olduğunu belirteyim. İğrenç ama köpeğin cinsel organını yiyip cinsel gücünün arttığını söyleyenler gördüm TV programında .  Patronları yemek istiyor diye köpek eti restoranında yapılan iş toplantılarına eşim dahil bir sürü iş arkadaşları da gitti. 

Koreliler bu konuda ne düşünüyorlar ?
Çoğunlukla erkekler olmak üzere ,bir çok koreli hayatında bir kere de olsa köpek eti yemiştir. Naver'da bulduğum anket sonuçları 97% oranında erkeklerin, %67 oranında kadınların yediğini , %83 kısmının köpek etini sevdiğini gösteriyordu ...

Bir çok koreliyle bu konuda  tartışamazsınız eğer köpek eti yemenin yanlış bir şey olduğunu düşünmüyorsa .. Çünkü inekte hayvan ,onunda canı var ,onu yerken keserken acımıyorsun da köpeği yiyince mi vicdanın tavan yapıyor diye susturuyorlar seni. Bazı hayvan sahipleri var ,evinde köpek besliyor ama yeri gelince restorantta köpek eti yiyorlar ve bunun kendi içlerinde bir çelişki yaratmadığı, ikisinin farklı olduğunu söylüyorlar ....   

Diğer taraftan bazı koreli hayvanseverler çok ciddi karşı çıkıyor ve protestolar yapılıyor . Ve bazı yabancılarda onlara destek veriyorlar . Ama yine de bir çok köpek sahibi 'yemem de yiyene de karışmam bana ne diyor'   

Her köpeğin etini yiyorlar mı ?
Hayır! en azından hikayesel olarak öyle . yani tek bir cins , büyük ırk bir köpeği yiyorlar . Ama TV'de bir çok defa bakmak istemedikleri köpekleri köpek kasabına ucuza satanların haberleri çok çıktı . 

Köpekler nasıl kurban ediliyor ?
Yine okuduğuma göre, eti satan marka firmalar ya da kendisi kurban edip pişiren büyük restorantlarda köpekler acı çekmeden ani şokla öldürülüyor ve kesiliyormuş. Ama köy içindeki yerlerde ,özellikle kendileri yemek için ya da etrafa satmak için büyütenlerin iple köpekleri astıkları ve öldüresiye dövdükleri yazıyordu ne yazık ki.. 

Malesef ki Köpeklerin şu şartlar altında şöyle öldürülmesi gerek diye çıkartılmış resmi bir kural yokmuş .

Ben Bu Konuda ne düşünüyorum ?
İlk başta çok tepkiliydim. Kınıyordum . Ama açıkcası artık asla yemem, kınamam ama yiyenide sevmem diye düşünüyorum ... Bizler için dini vicdanımız, kültürümüz dolayısıyla böyle bir şeyi çok yanlış ve aykırı görüyor olabiliriz ama adamlar bunun üzerine doğdu ve büyüdü ,kalkıpta onlardan bizim gibi hissetmeleri bekleyemeyiz.  Ayrıca köpek eti yemek her ne kadar var olsa da çok da insanın hayatında olan birşey değil. 
Marketler de köpek eti satılmıyor . Normal bir kasaptan gidipte köpek eti alamazsın .. Ayda bir ohh şöyle mis gibi bir köpek çorbası çekti canım demiyorlar . Ben ileride zamanla bunun yasaklanacağını düşünüyorum . Fransa bu konuda zaten Koreyi çok kınıyor. Hoş, köpek sadece korede değil bir çok asya ülkesinde yeniliyor ama.  Keşke yemeseler, en azından yemeği mübah görmeseler,hadi mübah gördüler bare devlet tarafından açık açık kurallar ve denetim getirilseydi kesilme ,stoklama adına güzel olurdu ama böyle ne yaparsın ki. 

not : Kore hakkında kınayıcı, hakaret vari mesajlar yazmayın bu konuya ,yazdığıma pişman olmayayım. 

15 Ağustos 2013 Perşembe

Gwangbok jeol

Bu sabah Google'm bana  böyle baktı ...


Bugün Kore'nin japon sömürgesinden kurtularak bağımsızlığını ilan ettiği gün. 
Resmi tatil :) 

Her yer bayrakla donatılmış. 


Gwangbokjeol bugünün ismi. 


Bu da görümcemin bu sabah astığı bayrak :)

Konu hakkinda az biraz bilgilenmek isterseniz ,2007 yılı yapımı Japon sömürgesi altındaki kore'yi anlatan Capital Scandal isimli diziyi öneririrm . 



Ben bu diziyi 4 yıl önce izlemiştim. Çok beğenmiştim. Yanlış hatırlamıyorsam Japon sömürge yanlısı Koreli erkek (kang ji hwan) ve tam bir milliyetçi koreli bayanın (han ji min)  bir birine aşık olmasını konu alıyordu . 


Bu da tatil pizzamız .. 
:)