kore yemekleri etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster
kore yemekleri etiketine sahip kayıtlar gösteriliyor. Tüm kayıtları göster

24 Aralık 2013 Salı

Midye Dokbokki

Biri bizi bu X'mas modundan çıkarsın lüffeen :)
2 ay önceden kafe shopların ve sokakların Xmas için süslemeye başlamaları, xmas alışverişleri,  hazırlıkları, randevuları , sabahtan beri gelen merry xmas yumiiiii  mesajları yüzünden beynimin içinde noel babanın geyikleri dört dönüyor. 

Geçen akşam yaptığım dokbokkinin tarifini vermek istiyorum . Denerseniz bana resmini atın olur mu :)

Malzemeler : Dokk (pirinç keki) , Midye , Omok (balık keki) , kore salçası, haşlanmış yumurta, üzerine peynir, kuru yosun ve mini balık suyuna atmak için. 



Midyesiz yapmak isteyenler midye koymadan da yapabilir, kuru yosun ve mini balık bulamayanlar suyuna eklemesede olur , dokk bulamayanlar hiç yapmasada olur :=)  (işin şakası )  
(Suyuna attığınız kuru yosun ve kuru mini balık kesinlikle tadına çok yoğun lezzet katıyor, eğer yapacaksınız mutlaka bulmaya çalışın. hayır hamsi olmaz ! ) 

Midyelerimi bir kaç saat önceden kazıya kazıya yıkadım . Kazırken pek bir stres attım , sevmediklerimin suratını kazıdığımı düşündükçe  :D Önce sirkeli suda , sonra kaya tuzu attığım suda birer saat beklettim ve üstteki resimde gördüğünüz gibi en son yıkayıp suyunu akıttım .

Tencereye su alıp (suyun miktarını ben kendi kafama göre koyuyorum, bende tarif ölçüleri kafaya göre malesef)   suyu kaynatırken içine kuru yosun ve mini balık attım . Fazla atmıyorsunuz 3-5 tane.  Su kaynayınca yosun ve balıkları içinden alıp attım ve kaynayan suya 2 kaşık kore salçası ekledim. Sonra midyelerimi attım ve bir süre kaynattım fokur fokur .


Sırasıyla Dokkları , yumurtayı ve ramyonu ekledim (ramyonu eklerken resim çekmeyi unuttum) . Son olarak altını kapatınca üstüne peynir ekledim. Ve taa tammm :) 

Şeker ekleyenler var ama ben eklemiyorum . Kullandığım kore salçası zaten ejdarha ateşi çıkartmalık olduğu için ayrıyetten kırmızı biberde eklemedim. Tuz ,yağ vesair başka hiç birşey koymuyorsunuz . 

11 Aralık 2013 Çarşamba

Gimjang (Kimçi yapımı)

서로 다름을 인정 하면
다툼은 사라진다 .
Farklı olduğumuzu kabul edebilsek 
Çatışmalarda ortadan kalkardı .

Bir şey çıkıp beni yazmaktan alı koymadan hemen güncelleyeyim dedim . Aslında blog yazmak %80 motive işi. Motivasyon azalınca yazacak milyon tane konu, yüklenecek milyar tane resminde olsa üşeniyorsun :(

ama endişelenmeyin bloğumu tamamen bırakmayacağım . Bloğum sayesinde çok güzel arkadaşlıklar edindim :) 


Geçen gün Kayınvalidemlere kimchi yapımına yardım etmeye gittik. Aslında bu günü dört gözle bekliyordum çünkü ciddi ciddi oturup kimchi yapmayı denememiştim hiç. Bir kaç defa kendi başıma ufaktan kalkıştım ama sonuç tamamen büyük bir enkaz olduğu için cesaret edemedim bir daha .... 


Sabah 7'de Doriyi de alıp gitmiştik. Akşama kadar kalacağımız için Doriyi evde yalnız bırakmak istemedim . Sıkıntıdan bunalıp karakteri değişiyor köpeğin sonra .. kkkkk .. 

Yalnız kahvaltıda yemek yiyeceğimizi bildiğim için çıkmadan bir kase yoğurt ve Nur'cuğumun getirdiği çavdar ekmeğinden yedim. Sabah sabah boş mideye acılı kore çorbası ve mezesi yiyemiyorum her ne kadar kore yemeklerine bayılsam bile. Sofrada gördüğünüz tencerede ki balık çorbası . Koreli kadınlardan da yemek yapmayı doğru dürüst bilmeyen çok var , kayınvalidem mükemmel lezzetli yapıyor ,yerken içine düşebiliyorum . Bu da politika yapmamı gerektirmiyor . Çünkü kayınvalidenizin yaptığı yemeği ,kurduğu sofrayı afiyetle yemeniz onların hoşuna gidiyor . 


Her kış başlangıcında Koreliler ''gimjang'' yaparlar .... Gimjang kore turşusu  yapımının adı . Bu mevsimde yapılmasının nedeni lahanalrın en çok bu zamanda çıkmasıymış.  Kasa kasa lahana, turp, soğan, midye, sarımsak, zencefil, kırmızı biber alıyorlar ... Bir senelik yapılıyor . Özel kimchi buzdolaplarında bozulmayacak şekilde depo ediliyor ..   Genelde tek bir ev yapmıyor , bir kaç ev toplanıp beraber yapılıyor . 


Bu arada Gimjang yapımı Unesco Kültür Mirası listesine girdi.  Ama hemen Kore'yi bir kat daha gözünüzde büyütüp ,bak işte Kore kültürü , ben boşuna hayran olmuyorum ,unescolar tarafından dahi onaylanırmış dedirtmesin çünkü listede Türkiye'de var ! 



Görümcem soğan doğradı , ben sarımsak soyup mikserde parçaladım . Kayınvalidem sosunu yaptı . Babanne ise getir götür işlerine baktı . 


O kadar çok sarımsak soyup mikserde parçaladım ki ellerim sanki japonla yapıştırılmış gibi yapış yapış kaldı . 10dk bir gidip yıkayıp geldim . 

Turp , yeşil soğan, kereviz sapı, kara lahanaya benzer bir bitki koydular sosuna . Çiğ midye de koyacaklardı ama sonradan vazgeçtiler çünkü çiğ midye koyunca fazla dayanmıyormuş , kısa sürede yemezsen bozuluyormuş. 


Soğanları doğrama şekli. halka halka değilde uzunlamasına kesti. 


Bu da benim sanat eserim .... 








Sos yapımı bittikten sonra artık kimçileri yapmaya başladık . En öndeki benim tepsimdi , resim çekmek için kalktım. Bu alttaki de benim yaptığım kimçi kutusu :=)  Ölsem de gam yemem artık .




Biten turşu kutuları .... 

Sos kaldı , kalan sosla soğan ve yeşilliklerle başka bir kimçi yaptık.



Kimçi buzdolabı. Bakmayın ufak gözüktüğüne tepeden çektiğim için böyle ufak gözüktü. Geniş ve derin aslında . Yanında 2 tane daha var kimçi buzdolabı.  Bizim evde yok. Hem yer yok diye , hem de kalabalık aile olmadığımız için çok fazla kimçi tüketilmiyor . Getirdiğimiz o bir kutu bile 7-8 ay yeter bize...


Bak işin bu kısmını çok sevdim işte .. kkkkkk
Kayınvalidem bütün kapları eşime yıkattı. Babanne ile ufak bir laf atışına girdiyseler de  ..
Babanne eski korelilerden olduğu için erkeklerin mutfağa girmesi, elini ev işine sürmesine çok karşı . Erkeğe bulaşık mı yıkatıyorsunuz, hiç erkek elini ev işine sürer mi bırak biz yapalım diye söylendi bitene kadar :D 

Koreli kadınlar kimçi yapımı olsun, bayram da yemek yapımı hizmet etme olsun sevmiyorlar ... Zahmetli diye , yoruluyorlar diye . Elbette haklılar ama sene de bir defa yapılan bir işten de neden bu kadar gocunduklarını anlamıyorum. Bana bile doğru düzgün yardım etmediğim halde (resim çekeceğim diye) sürekli ''zor di mi, çok zahmetli, çok yoruldun di mi '' diye sorup durdular ... Bizim gibi baklavalar, mantılar açan bir millete böyle şeyler zor değil rahat olun siz dedim . Bence çok eğlenceli ,hem beraber bir şeyler yapabilmek, hem de öğrenmek ..


Bu arada kimçi yapımı bittikten sonra mutlaka 보쌈 bossam dedikleri domuz etini haşlayıp taze yapılmış kimçi ile beraber tüketilen bir yemek yiyorlar .


Bu üstteki.... [ Resim bana ait değil. internetten çaldım :=) }

Biz babannenin doğum günü için başka resttorantta rezarvasyon yaptırmıştık , o yüzden bossam yapmadılar .

3 Aralık 2013 Salı

Kimçi Boggum Bab :) yum yum

Hello Hello 

Kimçiniz ve susam yağınız varsa kesinlikle yapabileceğiniz bir yemek ! 
Kore'de kesinlikle çok yenen bir yemek . 
Susam yağını kore ürünleri satan marketten de temin edebilirsiniz . 
Kimçi taze yeni yapılmış olmamalı .
Kore marketinden 


böyle boggum kimçi paketleri bulabilirsiniz. 

Bu paketlerden alırsanız zaten doğranmış olacak ,ekstra bir işleme gerek yok 
ama kendi kimchiniz ile yapacaksanız ufak ufak doğarayın kimçileri

Tavaya  susam yağı dökün ve kimçiyi koyun biraz çevirin ateşte .


Diğer tarafta yumurtamı pişirdim .


Yumurtam daha sonra pişince beyazı sarısının üstünü kapattı , istediğim güzel görüntü çıkmadı ne yazık ki 


daha önceden pişirdiğiniz pilavı ekliyoruz . pilav ılık olursa daha lezzetli oluyor . 
Pilavı mutlaka kore usülü pişirin ,çünkü  içine yağ katarsanız çok yağlı ,(susam yağı da ekleyeceğiniz için)  tuz katarsanız çok keskin olur tadı .(kimçiden dolayı)


Pilavı ekleyip karıştırdıktan sonra ,üstüne ton balığını ekliyorsunuz . Benim kullandığım ton balık boggum için yapılandan balıktı ,normal ton balıktan biraz farklı ama bildiğiniz ton balığı kullansanızda OK


Ta Taaam :) 


Yalnız kimçileri büyük doğramışım .
Daha ufak doğranması gerek
Birde aslında bu kadar turuncu renk değil. Resim çekerken yanlışlıkla filtreye bastım rengi böyle oldu. 

Öyleyse malzemeler neymiş :=) 
Kimçi 
Ton balığı
Susam yağı
Pişmiş pilav 

Miktarlarını  kafanıza ve el becerinize bırakıyorum :)

30 Eylül 2013 Pazartesi

Chuseok Yemekleri

Televizyonda iki koreli bayan lezzetli restorantları tanıtıyorlar
Tanıtırken o kadar şevkle ve özendirerek yiyorlar ki yemekleri
resmen televizyonun içine düştüm.
daha önce hayatımda başka hiç bir şeye bu kadar hipnotize olmamıştım
ne yaptığımın farkına vardığımda zamanında derslerime böyle konsantre olsaydım şimdi sabancı holdingin başında olurdum düşüncesi bir anda şimşek gibi geldi geçti aklımdan  ....

yemekten konu açılmışken, bugün choseok yemeklerinden bahsedeyim ve bitireyim ki jeju serime hala devam edemedim...

Chuseok bayramı annemin burda olduğu zamana denk geldiği için yemek yardımına beraber gittik.  annem yemeklere yardım ederken kayınvalidem biraz huzursuz oldu ama (çünkü misafire iş yaptırmak adetleri değil) yine de severek yaptık hepsini...


Annemin en çok tuhafına giden şey koli koli yumurta satın alınmasıydı ... O yumurtaların hepsini nasıl kullanacaklarına bir türlü inanamadı ama Chuseok yemekleri yumurtaya bulanarak kızartılır ....


annemin organizasyona iştirak resimleri :D 

Öncelikle şunu diyeyim.. 
Chuseok yemekleri bunlardan ibaret değil. 
Bunların adına 전 (jeon) deniliyor ve hepsi un ve yumurtaya bulanarak yapılıyor ...
Her aileye ve bölgeye göre ufak değişiklikler gösterebiliyor ...
mesela , çoğu aileler geleneksel tatlıları Ddok yaparlar bayramda .. ama bizim aile yapmıyor ..
ya da kızartılan ürünlerde az çok farklılık gösterebiliyor ... 


Dubu, ya da Tofu'yu çoğunuz biliyorsunuzdur ...
Ben Kore'ye ilk geldiğimde pazarda sıra sıra sıralanmış tofuları görünce Peynir sorunum olmayacak sanıp sevinçten çıldırmıştım ama onların peynir olmadığını anlayıp sevincin kursağımda kalması fazla uzun sürmedi.

Tofu Jeon : Tofuyu hafiften una ve yumurtaya buluyup böyle kızartıyorlar 


Gelelim eşimin en sevdiğine .... 
Af buyurun ama balığın adını unuttum .... Dilimlenmiş çiğ balığı aynı şekilde un ve yumurtaya bulayarak kızartıyorlar .... 

Bu arada yumurtayı çırparken içine tuz ve ince ince kıyılmış yeşil soğan ekleniyor ..



Gelelim benim en çok sevdiğime , mantar ve kabakla yapılanı..... Aynı işleme tabi tutuyoruz ...



Bunlarda biber ve susam yaprakları doldurularak yapılanları .... Tam olarak içine ne konulduğunu bilmiyorum çünkü kayınvalidem biz gelmeden önce içini hazırlamış ,göremedim .... ama domuz kıyması ana malzemesi..
Biberler ortadan ikiye uzunlamasına kesiliyor ,içlerindekiler atılıyor .... Susam yaprakların bir tarafı doldurulurup diğer tarafı üstüne kapatılıyor ... İçi sıvımsı olmadığı için akmıyor ,dağılmıyor...


Böylece hazırlanıp bitmiş oluyor .... Bizim aile çok fazla kabalık olmadığı için fazla yapmıyor ama bunun 3 katı 5 katını yapan, yaparken işkence çekip chuseoku bayramını icad edene küfür eden gelinler oldukça fazla ..


Bu da soframız .... mavi ile işaretlediğim yemek japchae ... yeşille işaretlediğim bulgogi.... Bunlarda bayram yemekleri olarak yapılıyor.   Annecim zavallı o sofrada sadece ötedeki kızarmış balığı didikleyebildi , başka hiç bir şeye dokunamadı ...

böyle işte :) 
iyi haftalar herkese .. 

16 Ağustos 2013 Cuma

s-ı-c-a-k

한 평생 살아가면서  우리는 참 많은 사람들 과 만나고 
참 많은 사람들과 헤어진다 ....
hayat boyunca yaşamımızdan bir çok insan gelip geçiyor 

꽃 처럼 그렇게 마음 깊이 향기를 남기고  가는 사람을  만나기란  쉅지않다
bir çiçek misali eşsiz kokusunu bırakıp giden insanla karşılaşmak hiç kolay olmuyor..

지금 ..  
şimdi 
당신은  어떤 사람인가 ?
 ya sen ? Nasıl birisin ?



Öndeki büyük tabaktaki yemeğin adı : 제육볶음 (jeyugbokk-eum)  
Domuz eti ve çeşitli sebzelerden oluşuyor.

Arkasındaki yemek : 오징어 볶음 (ojing-eo bokk-eum) Kalamar balığı ve sebzelerden oluşuyor.



Bir de bu var ki iyi ki içinde ne olduğunu sormuşum yemeden evvel .  Salyangoz !  Vucuda çok faydalıymış ye dediler de gece rüyamda ağzımdan sümükler fışkırır ölsem de yemem dedim. 

Bir de o mantık pek aklıma yatmıyor benim 7 gün 7 gece kusana kadar içki içip , yılın sadece bir günü vucüda faydalı diye tuhaf şeyler (köpek eti ya da salyangoz gibi)  yemek ... O kadar sağlığını düşünüyorsan içmeyeceksin en başta... 




Kayınvalide'yi ziyarete gittiğimizde ...  Aslında Kayınvalidem köyde yaşamıyor . Çalışmak için şehirden köye indi :D  Çeşitli Kore turşuları yapan bir firmada çalışıyor ve 15 günde bir şehir değiştiriyor eve gelmeden. Bu yüzden biz kendisini bazen aylarca görmüyoruz ...  

Bir arkadaş Kore Yemeklerine alışabildin mi,zor olmadı mı diye sormuş..

İlk Kore'ye geldiğim 3-5 ay ciddi ciddi zorlandım . 27 yıllık yemediğim kadar pizza ve hamburger tükettim. Kafeinsiz uyanamam ama çaydanlığım, çayım yok (ve kahve hiç içemiyordum) diye 5 ayda tanker taker kolayı bana üretti firmalar .  Eşimde bana kore yemeklerini tanıtmak için her akşam bir yere götürüyordu ama çıkışta etrafta ki koreliler film seyreder gibi ellerinde içecekleri tartışan yabancı-koreli (bizi) çifti seyrediyordı .. 

Şimdi yiyelim diye yalvardığım çiğ balığı o zaman ilk yediğimde eşimin yüzüne en huysuz ifademi takınıp ''bu sünger gibi şeyi nasıl yiyorsunuz birde o kadar para veriyorsunuz '' mu demedim yoksa ''beni inek mi sandın da bunları yediriyorsun '' mu demedim, '' bu çiğ etleri yeyip yeyip tuvalatte kurt mu pırt pırt ettireceksin mi''  demedim .... 

Peki nasıl artık salya akıtıyorum o yemeklerin önünde ? 

Evlenince herkes eşine süpriz yapmak ister ya .. Bende süpriz yapıp sevdiği yemekleri hazırlayayım diye internetten Kore yemekleri öğrenip yapmaya başladıkça , yaptığım şeyin tadına baktıkça alışmaya başladım . Alıştıkça dizginleyemedim tabi ,şimdi bayılarak yiyorum..  

Eğer bakış açınız biraz değişime açıksa zaten zaman geçtikçe değişyorsunuz . insanın damak tadı da değişiyor. Köpek eti, salyangoz ve direk domuz eti dışında bütün kore yemeklerini yiyorum artık, tabi bunların içinden çok sevdiklerim de var pek hoşuma gitmese de yiyebildiklerim de var  . 

ilk geldiğim zaman en çok yadırgadığım şey kore salçasının kokusu, deniz hayvanlarını canlı canlı pişirmeleri ,sabah kahvaltı yerine yemek yemeleri olmuştu ... 

Alkol konusuna zaten girmiyorum . Dünya alkol tüketiminde sovyet ülkelerinden sonra en üst sıralarda koşuyor bu ülke. Kanser arasında da karaciğer kanserine yakanan az değil ciddi ciddi. 



pek güzel bir sahne ile yazıma son vereyim dedim =) 

Bu arada facebook hesabım ve e-mail hesabım zapt edilmiş . Dolayısıyla bloğumun için açtığım hayran sayfası da yok oldu . Tekrar bir sayfa oluşturdum . Burdan davetlisiniz 

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Yumi'nin Yeri 2 (Kore pilavı)

Bazen diyorum ki  pilavı lapa lapa yaparsan koreli erkek bu da ne diye kafana atmaz afiyetle yer , asyalı ile evlenmenin en güzel avantajlarından biri de bu olsa gerek :D 

Kore pilavı soranlar olmuştu eski bloğumda . Nasıl yaptığımı adım adım fotorafladım . Bakalım =) 


İki tane pilav kutum var .. Biri normal pirinç, diğeri ise karışık pirinç ve siyah kore fasulyesinin olduğu pirinç kutusu .... 


Kişi başına 1 cup pirinç ekliyor koreliler . Ben biraz daha az ekliyorum pek fazla yemediğim için . Karışık pirinçten çok az ekliyorum ve bir kaç defa yıkıyorum ... Taş olmuyor içinde o yüzden ayıtlama töreni yapmıyorum ..


Üstünü geçecek şekilde su ekliyorum . Soğuk su . Makineye koyuyorum.  Tuz veya yağ eklemiyorum .  Suyunu az koyarsanız çok yapış yapış oluyor . Genelde yaşlılar öyle seviyor . Ben çok kuru ve yapış yapış sevmiyorum..  Eşim aslında fasülyeleri yiyemiyor ama sağlığa çok faydası olduğunu bağırıyor Tv'de doktorlar , şifa niyetine ekliyorum ama çiğneyemiyor , öyle yutuveriyor . 


Sarı ışık yanmaya başladığında tamamen pişmiş oluyor , artık ısıtmaya alıyor .. Pilav makinelerinin en güzel yanı ısıtma ayarı sürekli çalışabiliyor . Sabah erken çıkarken pilavınızı koyup ,işten gelince pişmiş sıcak pilavınızı yiyebilirsiniz. Ama yazın bozulur diye erkenden yapmıyorum.  Pişirme sırasında makinayı açamıyorsunuz aynı düdüklü tencere gibi. Ancak programı iptal edip açabilirsiniz.


Piştikten sonraki hali....  Açıp karıştırma şansı olmadığı için ben tuz, yağ ya da tavuk suyu eklemiyorum çünkü topak topak kalıyor . Eritip eklesem bile karışmadığı için olmuyor .  Zaten Kore yemekleri  içinde bulunan kore salçası, soya soyu vesair nedeniyle keskin tatlı oluyor . Pilava ayrıyetten bir işlem uygulamak gerekmiyor. 

Türk yemeği yapacağım zaman pilavı türk usulu tencerede pişiriyorum ... 


SeulME