11 Aralık 2013 Çarşamba

Gimjang (Kimçi yapımı)

서로 다름을 인정 하면
다툼은 사라진다 .
Farklı olduğumuzu kabul edebilsek 
Çatışmalarda ortadan kalkardı .

Bir şey çıkıp beni yazmaktan alı koymadan hemen güncelleyeyim dedim . Aslında blog yazmak %80 motive işi. Motivasyon azalınca yazacak milyon tane konu, yüklenecek milyar tane resminde olsa üşeniyorsun :(

ama endişelenmeyin bloğumu tamamen bırakmayacağım . Bloğum sayesinde çok güzel arkadaşlıklar edindim :) 


Geçen gün Kayınvalidemlere kimchi yapımına yardım etmeye gittik. Aslında bu günü dört gözle bekliyordum çünkü ciddi ciddi oturup kimchi yapmayı denememiştim hiç. Bir kaç defa kendi başıma ufaktan kalkıştım ama sonuç tamamen büyük bir enkaz olduğu için cesaret edemedim bir daha .... 


Sabah 7'de Doriyi de alıp gitmiştik. Akşama kadar kalacağımız için Doriyi evde yalnız bırakmak istemedim . Sıkıntıdan bunalıp karakteri değişiyor köpeğin sonra .. kkkkk .. 

Yalnız kahvaltıda yemek yiyeceğimizi bildiğim için çıkmadan bir kase yoğurt ve Nur'cuğumun getirdiği çavdar ekmeğinden yedim. Sabah sabah boş mideye acılı kore çorbası ve mezesi yiyemiyorum her ne kadar kore yemeklerine bayılsam bile. Sofrada gördüğünüz tencerede ki balık çorbası . Koreli kadınlardan da yemek yapmayı doğru dürüst bilmeyen çok var , kayınvalidem mükemmel lezzetli yapıyor ,yerken içine düşebiliyorum . Bu da politika yapmamı gerektirmiyor . Çünkü kayınvalidenizin yaptığı yemeği ,kurduğu sofrayı afiyetle yemeniz onların hoşuna gidiyor . 


Her kış başlangıcında Koreliler ''gimjang'' yaparlar .... Gimjang kore turşusu  yapımının adı . Bu mevsimde yapılmasının nedeni lahanalrın en çok bu zamanda çıkmasıymış.  Kasa kasa lahana, turp, soğan, midye, sarımsak, zencefil, kırmızı biber alıyorlar ... Bir senelik yapılıyor . Özel kimchi buzdolaplarında bozulmayacak şekilde depo ediliyor ..   Genelde tek bir ev yapmıyor , bir kaç ev toplanıp beraber yapılıyor . 


Bu arada Gimjang yapımı Unesco Kültür Mirası listesine girdi.  Ama hemen Kore'yi bir kat daha gözünüzde büyütüp ,bak işte Kore kültürü , ben boşuna hayran olmuyorum ,unescolar tarafından dahi onaylanırmış dedirtmesin çünkü listede Türkiye'de var ! 



Görümcem soğan doğradı , ben sarımsak soyup mikserde parçaladım . Kayınvalidem sosunu yaptı . Babanne ise getir götür işlerine baktı . 


O kadar çok sarımsak soyup mikserde parçaladım ki ellerim sanki japonla yapıştırılmış gibi yapış yapış kaldı . 10dk bir gidip yıkayıp geldim . 

Turp , yeşil soğan, kereviz sapı, kara lahanaya benzer bir bitki koydular sosuna . Çiğ midye de koyacaklardı ama sonradan vazgeçtiler çünkü çiğ midye koyunca fazla dayanmıyormuş , kısa sürede yemezsen bozuluyormuş. 


Soğanları doğrama şekli. halka halka değilde uzunlamasına kesti. 


Bu da benim sanat eserim .... 








Sos yapımı bittikten sonra artık kimçileri yapmaya başladık . En öndeki benim tepsimdi , resim çekmek için kalktım. Bu alttaki de benim yaptığım kimçi kutusu :=)  Ölsem de gam yemem artık .




Biten turşu kutuları .... 

Sos kaldı , kalan sosla soğan ve yeşilliklerle başka bir kimçi yaptık.



Kimçi buzdolabı. Bakmayın ufak gözüktüğüne tepeden çektiğim için böyle ufak gözüktü. Geniş ve derin aslında . Yanında 2 tane daha var kimçi buzdolabı.  Bizim evde yok. Hem yer yok diye , hem de kalabalık aile olmadığımız için çok fazla kimçi tüketilmiyor . Getirdiğimiz o bir kutu bile 7-8 ay yeter bize...


Bak işin bu kısmını çok sevdim işte .. kkkkkk
Kayınvalidem bütün kapları eşime yıkattı. Babanne ile ufak bir laf atışına girdiyseler de  ..
Babanne eski korelilerden olduğu için erkeklerin mutfağa girmesi, elini ev işine sürmesine çok karşı . Erkeğe bulaşık mı yıkatıyorsunuz, hiç erkek elini ev işine sürer mi bırak biz yapalım diye söylendi bitene kadar :D 

Koreli kadınlar kimçi yapımı olsun, bayram da yemek yapımı hizmet etme olsun sevmiyorlar ... Zahmetli diye , yoruluyorlar diye . Elbette haklılar ama sene de bir defa yapılan bir işten de neden bu kadar gocunduklarını anlamıyorum. Bana bile doğru düzgün yardım etmediğim halde (resim çekeceğim diye) sürekli ''zor di mi, çok zahmetli, çok yoruldun di mi '' diye sorup durdular ... Bizim gibi baklavalar, mantılar açan bir millete böyle şeyler zor değil rahat olun siz dedim . Bence çok eğlenceli ,hem beraber bir şeyler yapabilmek, hem de öğrenmek ..


Bu arada kimçi yapımı bittikten sonra mutlaka 보쌈 bossam dedikleri domuz etini haşlayıp taze yapılmış kimçi ile beraber tüketilen bir yemek yiyorlar .


Bu üstteki.... [ Resim bana ait değil. internetten çaldım :=) }

Biz babannenin doğum günü için başka resttorantta rezarvasyon yaptırmıştık , o yüzden bossam yapmadılar .

13 yorum:

  1. Ellerinize sağlık hem yazınız icin hem de kimchi harika görünüyor. Yine de çok kolay değilmiş gibi...onca soğan ve sarımsak doğranirken aglamadiniz mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet , onu yazmayi unutmusum , butun gun gozlerimiz acidi yandi ...

      Sil
  2. Kore kültürünü seviyorum ve mümkün olduğunca yazılarınızı okuyorum. Korece bilmediğim için İngilizcem de kısıtlı olduğu için eminim ki yanlış bildiğim birçok şey vardır ama bu milleti yine de seviyorum çünkü aslında diğer kıta ülkelerine göre yozlaşmamış olduklarını gözlemliyorum. Gözlemlediğim önemli birşey daha var; çok Kore dizisi izliyorum ve elbette Kore bu dizileden ibaret değil, dizilerin karakterleri yapay ama dizilerde çekimi yapılan gündelik hayatlar çok doğal ve aslına uygun çekiliyor gibi sanki.Kayınvalideniz, görümceniz ve birlikte yaptığınız bu iş sanki o dizilerden bir kare gibi göründü gözüme :D Bu da bizde seyrederek vaktimizi harcadığımız kendi yapımlarımızla arasında ne kadar fark olduğunu da gösteriyor. Bizde bir herşeyi mükemmel gösterme merakı sürüp gidiyor.

    YanıtlaSil
  3. Sizin için mutlu oldum:)Bizdeki gibi toplu yapılan kış hazırlıklarının benzerini (salça yapımı...vb. ) orda da yaşamışsınız.Eminim çok lezzetli olmuştur,ailece yapılmış ya içinde sevgi de var ne güzel... Ben ev yapımı herşeye bayılıyorum.Doğal olduğu için.

    Kimçi yapımını size soran ve merak edenlerden biride bendim ve bu ricamdan çok kısa bir süre sonra karşımda görünce çok sevindim.Teşekkür derim.Siz daha önce denedim olmadı demişsiniz ya bende cesaret edebileceğimi sanmıyorum.Yukarıda resimlemeniz çoook güzel ama ben nasıl yapılacağını tam anlayamadım:((( Yani ben ayrıntılı tariflere alışmışım sanırım.Yukarıda saydığınız tüm malzemeleri doğrayıp karıştırmak yeterli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayir hayir ben tarif olarak vermedim sadece kimci yaptik diye konu yazdim .... tarifi ancak kendim yalniz yaparsam verebilirim cunku on hazirliklari da var kimcihin , ki kayinvalidem bir gun onceden yapti.

      Sil
  4. ahh canım çekti nasılda muhteşem görünüyorlar :3 listede Türkiye'de var cümlesine koptum çuk oturdu :D :D :D gene harika bir blog yazmışsın ablacım ^^

    YanıtlaSil
  5. Bahar abla motivasyonun azalmasın sakın!!Günde 3 defa kontrol ediyorum burayı yeni yazı var mı diye :) Dori ne kadar da uslu oturuyor öyle :) Bu arada ilk kimchin hayırlı olsun ^^

    YanıtlaSil
  6. Ben kimchi yi evde kendi imkanlarımla yapmıştım ve çok lezzetliydi ama eminim sizinki daha lezzetli olmuştur çünkü malzeme ve tecrübe farkı var :) O buzdolapları hem yer kaplamasın hem de kokmasın diye değil mi? Çünkü kimchi çok fena kokuyor ya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kimci buzdolaplarinin normal buz dozlabindan daha farkli fonksiyonlari var . kimcinin tazeligini korumasi , bozulmamasi ve zamanla daha guzel olgunlasmasini sagliyor . Normal buzdolabinda sakladiginizda bir ayda eksiyor . tecrubeyle sabittir. kkkkkkkk

      Sil
  7. sizin fotograflarda da dikkatimi cekti, baska kimci yapımını anlatan bloglarda da.. kimci yapılırken mutfakta değilde salonda mı yapılıyor? yani dökülüp saçılmıyor mu? ya da kokusu sinmiyor mu? birde bulaşıkları da banyoda yıkıyor sanırım eşiniz.. mutfaklar mı küçük? çok ilginç geldi bana:))
    bu arada malzemelerin onceden hazırlanmıs olması da cok guzel.. sanki, bir tv programındaymıs gibi duzgun biçimde hazırlanmıs gorunuyolar:))

    YanıtlaSil
  8. Çok merak ettim, Korede tuvalette kabların yıkanması normal mi karşılanıyor? :(

    YanıtlaSil
  9. korede mutfaklar amerikan tarzi oldugu icin salonla arasinda sadece bir bar var , resimlerden de fark ederseniz kayinvalidemlerin mutfaginda kocaman yemek masasi var , yanina yere oturup yapmaya kalksaniz bir kisi anca oturabilir yer yok cunku . Elbette dokulup sacilmiyor cunku yapmadan once alta koca koca naylonlar seriliyor , hadi dokuldu diyelim supurup siliyorlar . Siz hamur acarken , dolma sararken illa mutfakta mi yapiyorsunuz , dokulmuyor mu ?


    Korede tuvalette kaplarin yikanmasi normal mi karsilaniyor sorunuz ve daha ziyade sonuna koydugunuz o isaret hosuma gitmedi ama kimseyi terslememeye calistigim icin kontrollu yazacagim . senede bir defa kimchi yapiliyor ve yapiminda koca legenler ve buyuk kaplar kullaniliyor . mutfak lavobosunda yikadiginiz diyelim nasil durulayacaksiniz o legenler lavoboya girer mi akil var mantik var . Zaten o kirmizi koca legenleri (mutfak) lavoboda bile yikayamazsiniz ..... Balkon yok , bahce yok . baska alternatif var mi . Buyuk legenleri yikarken orta boylari da orda yikayivermis tuvaletin icine sokmadigi surece banyoda bulunan bakteri kadar mutfak lavobosunda da bakteri dolu is hijyene vurulacaksa. Turkiyede olsa oyle buyuk kaplari ya balkonda ya bahcede yikarsiniz ama burasi farkli kimsenin bahcesi yok hele de seulde . evlerde balkon yok , olsa dahi musluk yok . Kimse bulasigini banyoda yikamiyor burda. Kimchi yapimi istisna alternatif olmadigi icin.

    YanıtlaSil
  10. Böyle bakınca ne kadar güzel görünüyor ancak bir de yemesi var. Ben şahsen pek yiyememiştim. Normalde turşu falan da yiyemiyorum dokunuyor yani. Ama yine de tadı fena değildi. Bizdeki mantı açma merasimi de böyle işte :D yada bizim orada nokul falan yapılır. Ya da turşu kurup saklarız domates biber falan yemeklik hazırlarız. Tarhana da var unutmamak lazım :) Bizde de var da genelde şehir karmaşasında denk gelmediğimize eskilerde kalmış gibi gelebiliyor. Kültürlerine sahip çıkmalarını seviyorum Korelilerin.. İyi demişsin abla vallahi bizim gibi bi millet 2dk da bitecek yemeğe ne zahmetler çekebiliyoruz dolmalar, mantılar.. off acıktım :D

    YanıtlaSil

Yorumunuz onaylandiktan sonra gözükecektir