26 Aralık 2013 Perşembe

Nerde halaylar :=)

Merhabalar :)

Christmas ertesi bol karlı bir güne başladık Seul'de . Aslında bugün Doriciğimi gezmeye götürecektim ama bu havada çamur topu olur diye çıkartamadığıma üzülüyorum . Elbette banyo yaptırma alternatifim var ama strese giriyor kurutma esnasında . Stres atmaya çıkartıp gelince bir daha strese sokmayayım ...... 


Bugün yazacağım konunun kahramanları aslında balayına gitti geldi bile :) Ben yazmakta biraz geciktim. 

Eşimin liseden beri arkadaşı ,benimde sevdiğim bir çocuk .. Bana her zaman yakın ve normal davrandı ,  hiç yabancı olduğumu hissettirmedi kendisi.  Geçen ay evlendiler . Savcı olduğu için Adalet sarayında evlendi. 
Evet, burda böyle moda da var . Mesleğini yaptığı yerde evlenenler çok var . Eşime de bankada yap dediler ama ben istemedim. 


Biraz Kore'deki düğünlerden bahsedecek olursam .... 

Mutlaka düğünden 3 ay evvel studyo çekimleri yapılır ki düğün günü düğün salonunda resimler sergilenir konuklar baksın diye ....
Düğünlerde damadın en yakın arkadaşlarından biri yardımcı sunucu olur . (Bu üstteki resimdeki de yine eşimin arkadaş grubundan biri. Karısı Türkiye'ye gidip gelmiş ,hep beni gördüklerinden türkiyenin güzel olduğundan bahsederler. )
Düğün fotorafçısı bir kişi olur ve düğün salonuna ait olmaz, siz kendiniz ayarlarsınız
Düğünler eğer kilise usülü değilse 30 dk , eğer papaz gelecekse 1 saat sürer. 
Türkiye'ye nazaran çok çok pahalıdır düğün yapmak . Biz bile sadece yemek büfesine 26 bin dolar verdik. Hala düğünün borçlarını ödüyoruz .  O yüzden bir çok koreli erkek evlenme işini ,düğünü ertelemeye uğraşır. 
Muhtemelen beraber yaşayıp çocuk olunca evlenen çiftlerinde en büyük nedeni budur .


Resimleri sırasıyla eklemedim o yüzden resimlere göre okumayın . 

Burda yüksek rütbeden zaatlar çok olduğu için (yargıç, hakim ,savcı vesair) 20 dk onların isimleri okundu ve teşekkür edildi.  Damat önceden kürsüye çıkar ,gelini babası getirir . Beraber el ele çıkan çiftlerde var ama genelde babanın kolunda gelir ,yarı yolda baba damada teslim eder kızını . 

Kürsudeki kişinin konuşmasını dinlerler ,sonrasında gelin damat birbirine selam verir. 



Birbirlerine selam verdikten sonra ,ilk olarak misafirleri selamlarlar . Ardından önce gelinin anne-babasını selamlarlar . Sonrasında damadın anne babasını selamlarlar . 


Mutlaka damat geline bir süpriz yapar . Ya şarkı söyler ya dans eder . Bizim damat şarkı söyledi. 


Süpriz bitince fotoraf çekimleri başlar . Önce ailelerle beraber, sonra bütün akrabalar , en sonunda ise arkadaşlar arkaya geçer resim çekilirler . 


Buket atma olayı ise şöyle, önceden gelin buketi atacağı arkadaşını seçer , resim çekerken o kişi öne çıkar ve buket atılır. Buketi alan kişinin 6 ay içinde evleneceği , evlenemezse 6 yıl boyunca evlenemeyecğini söylerler ama tabi sadece bir söylem yoksa kimsenin buna inandığını sanmıyorum . Benim buketimi Nur almıştı :D Nurcum eyvah 6 yıl O.O 



Gelmişken bir adalet sarayı hatırası çektirelim dediler haha ..


Bu da düğün yemeklerinden . Biz büfe usulü yapmıştık ama bunlar sabit menü yaptırdılar .  

Pyebaek resimlerini çekmedim çünkü oraya sadece damadın ailesi giriyor . Düğün bitince geleneksel Kore kıyafetlerini giyip damadın ailesini selamlıyorlar . Sonrasında o kıyafetlerle restoranta inip misafirleri selamlıyor gelin ve damat . 



Bu bizimkinden bir resim..... :=)

Ayrıca damat ve gelin gelmeden önce iki tarafın anneleri el ele platformda yürür ve kürsünün yanında duran büyük mumları yakarlar . 
Göstermelik bir pasta kesimi olur ama gerçek pasta olmadığı için ciddi ciddi kesmezsiniz ki kimse bana gerçek olmadığını söylememişti ben cidden kesmeye uğraşırken eşim ne yapıyorsun kesmeyeceksin onu dedi kulağıma :D  Resim için yapılıyor . 

Düğün bittikten sonra restoranta yemek yemeğe geçilir. Yemek yemek için bilet verirler onu kapıdaki görevliye verir girersiniz ...

Aslında bizim düğünlere kıyasla çok sıkıcı geçer Kore düğünleri. Daha çok törenimsi . Oyun yok dans yok ,zaten yarım saat sürdüğü için apar topar oluyor herşey . 

Ama koreliler de bizim düğünlere akıl sır erdiremiyorlar . Yemek bile yemeden saatlerce dans ediyorlar diye. 

Para takma olayı ise çok farklı .  Kimse kimsenin üstüne birşey takmıyor . Düğün salonunun girişinde yan yana ya da karşılıklı 2 desk olur . Birinde Damat ,diğerinde Gelin yazar . Misafirler hangi taraftansa orda bulunan zarfa paralarını koyar ve isimlerini yazarlar . Akrabalar deftere kim ne vermiş kaydederler.  

Düğünde toplanan paralar kayınvalideye gittiği için genelde damadın iş ve okul arkadaşları oraya koymaz bir gün önceden damada ayrı verirler .


7 yorum:

  1. Halay demişsin, ya aklıma geldi...karma düğün olsa ne eğlenceli olur, mesela damadın performansından sonra, halay ekibi bir uctan girip diğerinden çıksa...Yazan: Yeni yıl havasına giren hatun

    YanıtlaSil
  2. :=) biz onu düşünmüştük aslında . Burdaki Türk arkadaşlarla türkiyeye özgü birşey yapalım dedik ama 30dk'yı bir dakika bile aşarsanız olmaz ,sıradaki düğünü baltalarsınız ancak 30 dk daha eklerseniz double ücretle , öyle olur dediler.... Daha 30dk bile olmamıştı ki bize hadi hadi çabuk olun bitirin dediler. Ama türkiyedeki düğünde eşim türkçe şarkı söyledi onun yerine .. kkkkk

    YanıtlaSil
  3. Peki nikah olmuyor mu? Sadece selamlama vr fotograf cekiminden mi ibaret dugun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dugunde nikah yapilmiyor burda . nikahi ya dugunden once ya sonra gidip belediyenin aile bolumunde nikah kisminda yapiyorsun . sadece bir imza , kimisinin esi bile gelmiyor nufus kagidini alip kadin yaptiriyor , biz nikah yaptirirken bir cift daha vardi arkamizda ,esofmanlarla gelmisler nikah yapmaya nasil tuhafima gitmisti . burda nikah pek onemli degil , dugun daha onemli ..

      Sil
  4. slm bahar abla,mesleğini yaptığı yerde evlenmeleri tuhaf geldi,damat aşçı olsaydı mutfakta mı evleneceklerdi,bir yanda kimchi tabakları bir yanda yemek pişen tencereler,bir yanda gelin ve damat,nikahı da şef kıyar tam olur.Yarım saatlik düğün ne ya,aceleyle evleniliyormuş gibi,sanki kız kaçmış babası gelmeden nikah kıyıyorlar(en kısa düğünleri biz,bizim türk filimlerinde görürüz).Nikah pastasının sahte olmasına çok güldüm:Dbilmiyorum koredeki düğün törenleri bana çok göstermelik geldi. ordaki düğünler bizim buranın resmi törenleri gibi.Bence geleneksel düğünleri onların çok daha eğlenceli anladığım kadarıyla,yeni nesil düğünleri bana pek düğün gibi gelmedi :/

    YanıtlaSil
  5. güzel anlat bizim dügunlerimizi.))) bizde misafirleri aç bırakıyor değiliz sabahtan danalar kesılır aksam ustü ev yakınlarında bu yemek ıkram edilır konuklara nohut güveç pılav tatlılar ayran fln. Yemekten sonrada dügünün yapılacağı yere geçilir ki ordada ağızlar boş durmaz artık eskiden lımonata şımdılerde kola pasta çerez yenır takı töreni yapılır 2013yılında bunlar azalsada geleneksel düğün buymuş ama kore düğünlerıde cok saygılı ve samımi ve sadeymiş yazı gene çok güzeldi cok teşekkürler.)

    YanıtlaSil
  6. Bu düğün icin uc ay oncesinden cekilen fotograf olayincok hosuma gitti ;) birde bu gelinin gelinligi harikaymis ya ;)

    YanıtlaSil

Yorumunuz onaylandiktan sonra gözükecektir